Swedental 2018 – dag 3
2018/11/16
10.30 Kariesutveckling hos ungdomar i förhållande till riskgrupp – Frida Karlsson, Tandhygienist, tandläkarstudent KI – Kronoberg
11.00 Paradontalvård nätverk – Konstantin Sarkissov, Specialisttandläkare paradontologi – Norrbotten
11.30 Munhålans matkultur – Måltidshistoria mellan svalkande, crunchigt och klistrigt sött (scrolla längst ner för mer info!) – Richard Tellström, Docent och matkulturhistoriker
12.50 Så blir du specialist – Göran Stegersjö, Specialisttandläkare oral protetik – Skåne
13.30 Kulturella skillnader i tandvården – Katarina Reidal, Tandläkare och klinikchef – Västra Götaland
14.00 Integration av nyanlända somaliska barn – Inger Svensson, Tandhygienist – Kronoberg
14.30 Forskning på parod – Sara Hed Rann, Tandhygienist – Gävleborg
15.00 Fördelar med bildkommunikation – Maria Hall, Tandsköterska Mun-H-Center – Västra Götaland
* * *
Munhålans matkultur – måltidshistoria mellan svalkande, crunchigt och klistrigt sött
Ett föredrag med docent och matkulturhistoriker Richard Tellström om relationen mellan munhålan och matkulturen, och hur välbefinnandet av en bra tandhälsa också påverkar upplevelsen av mat och dryck, och därmed människors förmåga att kunna skapa och dela sociala gemenskaper.
Richard Tellström är docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet och forskar om svensk matkulturhistoria med frågor som hur matens och måltidens kulturarv kommersialiseras i vår tid. Han är också verksam som frilansförfattare och har skrivit de historiska manusen till TV-serier som ”Historieätarna” och julkalendern ”Tusen år till julafton”.